Els joves sumillers de Catalunya
En Ferran Centelles, sumiller del Bulli té vint-i-sis anys. En David Seijas, “Nas d’or 2006”, 27. El Millor sumiller de Catalunya, en Roger Viusà 29. En Xavier Ayala, President dels Sumillers de Lleida és del 1980. En César Cánovas, va ser “Millor Sumiller d’Espanya ” amb 34.
“El Millor Sumiller del Món” és l’italià Enrico Bernardo i té 31 anys. Que gent tan jove triomfi en un camp hedonista on l’experiència és gran part del coneixement no deixa de ser sorprenent. A diferència d’altres països europeus com França o Alemanya sembla que a Catalunya els joves tenen una bona entrada al món del vi. Situació que, a vegades, pot semblar estranya ja que, en teoria, la majoria del jovent prefereix la cervesa o els superalcòholics quan surten a la nit. Esperem, però, que amb tants dels seus representants a la primera línia de la sumilleria del país, els joves catalans s’animin a consumir vi blanc com aperitiu, un vi jove a mitja tarda o un cava a la discoteca. És meravellós tindre a Catalunya un equip de joves que difonen la cultura del vi d’arreu i que donen una nova imatge a la figura del sumiller. Un sumiller no és una persona vestida de negre que et vol fer passar un mal tràngol quan pregunta qui provarà el vi. Un sumiller no és un presumit que ho sap tot sobre vi però que és incapaç de transmetre el seu coneixement. Un sumiller és el cambrer especialitzat en el servei del vi que ens ajuda a triar un vi adient al nostre menú i ens descobreix nous productes. Molts s’imaginen a un bon gourmet com una persona grassoneta, de mitja edat i amb una personalitat epicúria. En canvi trobem a gent adulta, moderna i preparada que ens pot explicar amb un llenguatge fàcil el perquè un vi ens agrada i un altre no. És fantàstic que el vi estigui en mans de gent amb il•lusió que transmet la tradició vínica pròpia de les nostres terres i li dona continuïtat.
La sumilleria catalana està més preparada que mai. Amb mestres com l’Agustí Torelló o en Jordi Bort aquestes noves fornades semblen que seran un bon relleu. Però sobretot hi ha un ideal a seguir, la figura d’en Josep Roca a fet que molts segueixin les seves passes en quan a humilitat i estil. Els primers en preocupar-se que la sumilleria tingués importància la va tenir en Juan Muñoz i en Toni Falgueras que van aconseguir que el col•lectiu es reunís per créixer com a professionals. Gent com en Jiménez, en Gironès o en Bru, entre d’altres van anar aplegant una colla d’amics i d’això va néixer un bon grup de professionals. La veritat és que fa quinze anys que es va formar l’Associació Catalana de Sumillers i ara ja compte amb quatre cents socis. La primera fornada de sumillers va sortir de l’Escola de Restauració i Hostalatge de Barcelona l’any 1990-1991 . D’aquestes primeres fornades trobem professionals com Agustí Peris, Manel Pla, Rosa Vila o David Molina. Ara ja podem trobar cursos oficials de sumillers a Barcelona, Tarragona i Girona. La Judith Cercòs del restaurant “Caelis” amb una estrella Michelin en té 28, L’Arnau del “Racó de Can Cesc” en té 24, David Expósito, el sumiller de l’enoteca de l’Arts és del 1980. I la vostra sumiller a casa és fruit de la collita del 1981!
Meritxell F