Consells divins
La mida sí importa: la merma, que es l’espai que hi ha entre el tap i el vi (més o menys un centímetre), és la mateixa en una ampolla de mig, l’estàndard (0.75 litres) que en una màgnum (un litre i mig, és a dir el doble). Això vol dir que quan més gran és l’ampolla millor es conservarà el vi.
El termòmetre del vi: cal que prenem els vins a la temperatura adequada per poder apreciar les seves virtuts. Penseu en les diferències que hi ha entre un cava calent i un de ben fred. Pel cava aconsellem de 6 a 8 graus, amb els blancs depenent la seva joventut de 8 a 12 i en negres l’índex de taní marcarà dels 14 als 19.
Vinoparla: Està clar que parlar amb la poesia que ho fan els sumillers pot semblar impossible (i fins i tot ridícul) pels iniciats. Però cal que ens puguem explicar a les botigues el que desitgem trobar en un vi. Expressions que no piqui, que no raspi, que sigui sec a vegades no són suficients pistes. Explica el tipus de vins que t’agraden, per això el millor és anar tastant!
I qui tastarà el vi? És la pregunta més temuda en una taula. El sumiller no ens vols examinar, tant sols que donem el vist i plau de que el vi està en bon estat. L’olfacte és un sentit de plaer i d’alerta per això si el vi tingués algun defecte la nostra pituïtària ens faria saber que millor que canviem l’ampolla.